In 2015 is het arbeidsrecht volledig overhoop gehaald. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om een ontslagvergoeding te krijgen. Voorheen kon u deze aanvragen als u tegen uw zin in ontslagen werd en u nooit iets gedaan had om ontslagen te worden. De ontslagvergoeding is vervangen voor een transitievergoeding. Deze vergoeding is helaas voor de werknemer wel lager. Het enige voordeel is dat u er sneller recht op heeft. U hoeft nu niet meer een vast dienstverband te hebben om aanspraak te maken op een transitievergoeding. Een overeenkomst van minimaal 2 jaar is voldoende. Als uw contract na 2 jaar niet omgezet wordt in een vast dienstverband ontvangt u een transitievergoeding. De hoogte van dit bedrag wordt berekend aan de hand van uw salaris en dienstjaren.

Wanneer heeft u geen recht op een transitievergoeding?

U heeft geen recht op een transitievergoeding als u korter dan 2 jaar in dienst gezeten heeft. U heeft ook geen recht op een transitievergoeding als u zelf heeft opgezegd. Uw werkgever moet het contract opzeggen of niet verlengen. Daarnaast mag u niet verwijtbaar gedrag vertoond hebben. Als u schuldig bent aan diefstal dan heeft u geen recht op een transitievergoeding. Of als u zelf heeft opgezegd of ontslag genomen heeft. U heeft ook geen recht op een vergoeding als u jonger bent dan 18 jaar en u minder dan 12 uur per week werkt. Het komt soms ook voor dat u een cao heeft waarin de vergoeding is uitgesloten. U heeft dan ook geen recht op een vergoeding.

Transitievergoeding in een vaststellingsovereenkomst

Als u een vast dienstverband heeft dan kan uw werkgever u niet zomaar ontslaan. Er moet hiervoor een ontslagvergunning aangevraagd worden. Als het ontslag goedgekeurd is ontvangt u meestal een vaststellingsovereenkomst. U moet dit ondertekenen om akkoord te gaan met uw ontslag. In de overeenkomst is ook een transitievergoeding opgenomen. U kan direct zien hoe hoog dit bedrag is en of dit klopt. Ons advies is om nooit zomaar te tekenen. Neem altijd contact op met onze juristen en laat de overeenkomst controleren. Uw werkgever kan niet alleen een te laag bedrag ingevuld hebben, maar ook de overeenkomst verkeerd formuleren. Als uw overeenkomst verkeerd geformuleerd is heeft u geen recht op een ww-uitkering.

Een hogere vergoeding is mogelijk!

Ondanks dat de transitievergoeding bij de wet is vastgelegd mag hier vanaf geweken worden. U kan dit zien als een bodembedrag dat de werkgever minimaal dient te betalen. Alleen het is niet eenvoudig om een hoger bedrag te eisen. Bij een ontslag na een vaste aanstelling is het slim om dit aan te vechten. U kan uw werkgever onder druk zetten dat u de vaststellingsovereenkomst alleen tekent bij een hogere vergoeding. In principe kan uw werkgever u meestal niet zo snel makkelijk ontslaan als u niet meewerkt. Er moeten dan hele procedures gestart worden en deze kosten vaak meer geld. Reden genoeg om een hogere vergoeding aan te vechten met de hulp van een advocaat.